Het was deze ochtend vroeg verzamelen voor onze tweede rit van dit seizoen, en ook dit maal weer op een prachtige locatie in de Brabantse Kempen, Zandoerle.img_8514

De temperatuur was zo vroeg al zeer aangenaam, dit in combinatie met een strakblauwe hemel en de vooruitzichten dat het kwik nog verder ging stijgen bracht met zich mee dat menigeen al vroeg aanwezig was.

Ook mochten wij weer een van de oudste automobielen binnen onze stichting verwelkomen, een Ford V8 uit 1936. Dit in tegenstelling tot de BMW op de achtergrond die slechts tot doel had dat de organisatie van deze dag snel ter plekke kon zijn op de diverse locaties die vandaag onderdeel waren van de route.

img_8529

Nog zo’n oudje een MG TD uit 1953. Auto’s die er voor zorgen dat het wagenpark van Classique en Route zeer gemêleerd is en garant staat voor onze doelstelling, het in stand houden van historisch erfgoed.

img_8530

Al dat mooie ouwe spul werd door de organisatie vakkundig opgesteld rond het Kanon van Zandoerle, een begrip in deze omgeving. Bij het kanon is een plaquette aangebracht met de volgende tekst; “In 1944 tijdens de operatie Market Garden van de geallieerden op de vijand buitgemaakt”.

img_8533

Bij de bevrijdingsfeesten is dit kanon met behulp van de bevolking op dit plein neergezet en door het gemeentebestuur in eigendom overgedragen aan de bewoners van Zandoerle. Het gaat in dit geval over een Panzerabwehrkanone – 40 met een kaliber van 75 millimeter.

Wel heel bijzonder is in dit geval dat de eerder besproken Ford V8 ouder is dan dit kanon, dat voor ons gevoel uit een tijdperk komt dat al heel ver achter ons ligt.

Na even te hebben stilgestaan bij dit stukje geschiedenis richting starttafel om de kas van de organisatie te spekken zodat deze dag, zeker waar het gaat om de inwendige mens, alles gladjes zal verlopen.

img_8512 img_8513

 

 

 

 

 

 

En dan is het zo vroeg op zondag natuurlijk op het terras van restaurant ’t Zand en Meer, genieten van een heerlijke bak koffie met daarbij een lekkere grote portie huisgemaakte kleffe appeltaart.

img_8527

img_8528

img_8524

 

 

 

 

 

 

 

img_8523

img_8520

En dan … wat staat ons deze dag te wachten. Christine licht het een en ander toe en laat blijken dat er vandaag voldoende tijd is om de Abdijen die vandaag op onze route liggen goed te bekijken en zeker ook even rond te lopen.

img_8535

Na dit alles richting onze klassiekers om, na het in ontvangst nemen van hert routeboek, te beginnen met het eerste deel van de route richting de Abdij van Postel.

Abdijen … grote bouwwerken uit een rijk geestelijk verleden die vandaag de dag, zeker waar het gaat om de locaties die toegankelijk zijn, hun naam uitdragen in de vorm van bier, kaas en brood. Bij deze Abdijen is vrijwel altijd een winkel aanwezig waar dit in grote getale over de toonbank gaat.

Echter voordat wij bij de Abdij van Postel zijn, staat er in het route boek  een aanwijzing; “Tweede weg links, Beleven”. Dat beleven, is dat het werkwoord of heeft dit toch een andere betekenis ? Al snel wordt duidelijk dat het hier gaat om het Bele ven.

img_8537

img_8540

Een prachtige plas water gelegen in een oase van rust die door het motorgeluid van onze klassiekers toch wel enigszins wordt verstoord. Maar goed, hier moet wel het antwoord op een van de vele vragen te vinden zijn, die aan het einde van deze dag voor elke equipe de nodige punten op moet leveren.

img_8542

Maar natuurlijk ook even genieten van de rust en vreemd genoeg was deze locatie bij velen van ons, hoewel dit alles voor sommigen toch dicht bij huis is, niet bekend.

Zeker een plek om nog een keer naar terug te gaan om wat langer te kunnen genieten van de prachtige omgeving en de vele aanwezige watervogels.

img_8536

Nadat het waarschijnlijk juiste antwoord op een informatiebord was gevonden, konden de motoren weer gestart worden om de route via de Abdij van Postel te vervolgen naar de Abdij van Averbode.

Vanaf Postel gaf het route boek aan om de bordjes “Abdijenroute” te volgen, wat voor de navigator ruimschoots de gelegenheid gaf om te genieten van de omgeving.

Averbode … een Abdij gelegen in een prachtige omgeving met ook weer een eigen merk geestrijk vocht en voor ons de lunch stop in “Het Moment”

averbode-2

img_8550

 

 

 

 

 

 

 

Voor de lunch heerlijke soep, met als keuze met of zonder ballen en natuurlijk stevig bruin Abdij brood en kaas.

img_8556 img_8557

 

 

 

 

 

 

Na dit alles over de vele Belgische wegen richting de Abdij van Tongerlo. Hier was voor ons wat tijd gereserveerd voor een kort bezoek om op te gaan in de grootsheid en de monumentale uitstraling van deze Abdij.

Toch even zoeken naar een parkeerplaats. Het mooie weer was er zeker de oorzaak van dat velen met ons een bezoek brachten aan deze prachtig plek.

img_8565

In de diverse, rond het midden plein gelegen gebouwen, was er vandaag veel te zien, zoals demonstraties van kalligrafie en houtsnijden. Na een klein half uurtje weer terug naar de auto om de route te vervolgen naar de finish locatie … Natuurpoort Ter Spegelt met het bijbehorende restaurant De Keizer.

Hier was het weer napraten over een prachtige dag, fantastisch weer en bovenal een goed georganiseerde rit met prachtige locaties.

img_8573img_8574

 

 

 

 

 

 

 

Na het inleveren van de antwoordkaarten is het tijd voor een toelichting op de antwoorden bij de vele gestelde vragen over objecten of bijzonderheden langs de route. En natuurlijk de vraag; “Welke equipes gaan vandaag naar huis met een kleine attentie”.

img_8579img_8581

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij blijkt dat een vraag over een bloem tijdens het laatste deel van het middag traject, het verschil gaat maken tussen plaats een en twee.

In dit geval een gedeelde tweede plaats voor Maarten en Bregje en Leo en Gemma. De eerste plaats ging zeer verdient naar Dion en Phil en de prijs … Abdij bier natuurlijk !

img_8578img_8575

 

 

 

 

 

 

 

img_8593
Op naar onze volgende rit op 11 juni met als start locatie de markt in Eersel waar … voordat er een begin wordt gemaakt met de ochtendrit, eerst wordt aangeschoven voor een stevig ontbijt.

De organisatoren van deze rit … Wim en Christine / Jan en Marijke.