En dan is het zover, de laatste rit van het seizoen 2017 met een naam die goed past bij de omgeving waar wij vandaag doorheen worden gevoerd middels een uitstekend verzorgd routeboek.

Het oostelijk deel van Noord Brabant met daarbij in de middag een stukje Limburg.

De startlocatie is de Kapellerput in Heeze, een voormalig retraitehuis met de naam Regina Pacis (Koningin van de Vrede) dat in 1950 is gebouwd. In 1968 werd de stichting Kapellerput opgericht, die andere activiteiten ging organiseren. In 1974 werd het een vormingsinstituut en nadien een conferentiecentrum en hotel.

Natuurlijk eerst langs de starttafel waar de dames van de organisatie ons staan op te wachten om ons welkom te heten. Daarna de vanzelfsprekende kop koffie of thee met in dit geval een stuk Limburgse vlaai dat misschien wel symbool staat voor het middagdeel door Limburg.

De geschiedenis van dit gebouw is natuurlijk terug te vinden in het interieur.


En dan .. na te hebben bijgepraat is het tijd voor de briefing van deze rit. Later zal blijken dat een equipe die goed heeft opgelet en geluisterd, hier zeker voordeel uithaalt. De vragen die in de loop van de dag worden gesteld zijn door de organisatie slim verborgen in de tekst en zijn zelfs bij het lunch adres te vinden in informatie over wijn, die achteloos op tafel is neergelegd. Een goed verstaander …


Daarbij komt nog dat de vragen bij de start en finish worden gesteld, waarbij de antwoordkaart direct moet worden ingevuld. Even snel Googelen is er dus niet bij … en zo hoort het ook. Vlak voor het bereiken van het lunchadres is er een behendigheidsproef ingelast.

Veel equipes hebben dit al vaker gedaan maar het blijft moeilijk. Achteruitrijden richting een pylon met de bedoeling de afstand goed in te schatten zodat deze minimaal is. Het raken van de pylon heeft als resulteert een kruisje op de antwoordkaart, geen punten dus. Het achteruitrijden moet in een vloeiende beweging gebeuren en eenmaal gestopt … is meten.

Na de start gaat het via Someren-Eind, Meijel en Eghel richting het lunchadres “De Belaeving” in Helden. Hier wordt zelf wijn gemaakt, niet alleen van druiven van de kouwe grond maar ook van druivenranken die in kassen groeien. Dit als eerste in Europa, uniek dus.

Voordat wij naar binnen gaan staat alles buiten weer netjes in het gelid.

De lunch is boven verwachting met daarbij natuurlijk de keuze uit rode of witte wijn van het huis. Later zal blijken dat dit moois ook zal worden overhandigd aan de prijswinnaars van deze dag.

Het valt niet mee om van dit alles afscheid te nemen, maar wij moeten weer door voor het middagdeel van deze dag.

IMG_9620

Richting Kessel …  even aansluiten en wachten op de pont om de Maas over te steken.

Met daarbij uitzicht op enkele zeer gedateerde reclame borden.

IMG_9641
Eenmaal op de pont is er gelegenheid om nog wat wetenswaarduigheden uit te wisselen …

… met een prachtig uitzicht op Onze Lieve Vrouwe kerk en het Slot de Keverberg in Kessel.

Daarna via Roermond, Grathem en Weert om te eindigen waar wij vanmorgen zijn gestart, de Kapellerput in Heeze. Een hapje en een drankje met dan, na het in uiterste concentratie doornemen van de antwoordkaarten, de uitslag.

 

Als derde geëindigd Maarten en Bregje, tweede Hein en Anke en als eerste Jac en Annie.

Al met al een waardige afsluiting van het seizoen 2017.

Organisatie van deze dag.

Marion en Rolf
Marijke en John