Dit was een dag met een ochtend en een middag deel, die door de organisatie van deze dag op een totaal andere wijze werden ingevuld dan wij tot nog toe gewend zijn.  Een “rit” met de veelzeggende naam “Op werkbezoek bij … ” In dit geval bij van Beers in de provincie Limburg.

Ad van Beers heeft met zijn bedrijf op vele plekken in Limburg gewerkt en zo mede gezorgd voor een effectieve waterhuishouding en overige infrastructuur met aandacht voor de natuur, cultuur en milieu. Bij een aantal van deze plaatsen staan wij vandaag letterlijk en figuurlijk even stil.

Het verzamel- en startpunt voor deze dag is bij het Buitencentrum De Pelen in Ospel. Dit centrum ligt aan de rand van Nationaal Park “de Groote Peel”. De Groote Peel, de Deurnsche Peel en de Mariapeel vormen samen “de  Peelvennen”.

De provincies Noord-Brabant en Limburg, Staatsbosbeheer en Waterschap de Aa en Maas hebben met steun uit het Europese Life+finacieringsprogramma, het herstel van dit unieke veengebied tot doel gesteld.

Een beetje onopvallend hangt er bij de ingang ook nog een persoonlijk welkom niet alleen voor Ad maar ook voor ons.

En zoals gebruikelijk bij dit soort dagen staat al het rollend materiaal weer netjes in het “gelid” voor de deur.

Vandaag vijftien deelnemende equipes.

Binnen worden wij niet alleen verwelkomt door de organisatie, maar ook door een afbeelding met daarop de “mannen” van het eerste uur in dit gebied, de turfstekers. Door deze turfwinning en verdere ontginning is het karakter van het gebied door de eeuwen heen drastisch veranderd.

Tijd voor koffie en een stuk Limburgse vlaai met daarbij het routeboek voor vandaag. Met daarin niet alleen de route maar ook uitleg over de diverse locaties die wij vandaag gaan bezoeken en werkzaamheden die wij tijdens de rit zo links en rechts tegenkomen.

Niet alleen tekst, maar ook veel foto’s die dit alles voor ons nog duidelijker maken. Met daarbij vermeld een uitdrukking die typerend is voor dit bedrijf.

Bijna tien uur, het wordt nog een lange dag … dus na een zeer uitgebreide briefing en een uitleg door Ad zelf over zijn werkzaamheden in het Peelgebied, is het tijd om te vertrekken.

Het duurt niet lang of wij staan stil bij de Rode Beek. Het stroomgebied hiervan wordt heringericht door het laten meanderen van de beekloop en het plaatsen van waterkerende kades aan weerszijden van het stroomgebied.

Stapelmuren opgebouwd van “Ardenner Gres”

Wij staan hier met z’n allen op een doodlopend weggetje dus dat wordt omkeren met een paar extra ogen als hulp of een meter of tweehonderd achteruitrijden om onze route te vervolgen.

Bij het verlaten van deze locatie staat er nog wat “techniek” te wachten op de volgende werkdag.

Onderweg komen wij zo hier en daar in het landschap dingen tegen die wel duidelijk maken dat op deze plaatsen ook wordt gewerkt door van Beers.

Prachtige omgeving en … zo af en toe kronkelen over smalle landweggetjes.

Soms is er wat oponthoud door een openbaar vervoermiddel.

Het gaat richting lunch langs een stuk van de Maas waar het zeker even de moeite is om niet alleen te genieten van het uitzicht, maar ook van het mooie en redelijk warme weer.

Hoe lang houdt dit nog stand, want de “meteo mannen” in het midden van ons land voorspellen voor het einde van de middag niet veel goeds  … de “hemelsluizen” gaan dan in niet geringe mate open.

Wij moeten weer verder richting ons lunchadres, de “Eyserhof” in Eys.

Parkeren voor de “open stal” met daarbij een paar natte snuiten die zich tegoed doen aan een heerlijke lunch.

Ook voor ons wordt het tijd om aan te schuiven voor koffie en een heerlijke kom soep met daarbij rijkelijk belegde broodjes.

Tegen half drie is het weer tijd om te vertrekken, een klein stukje rijden naar het centrum van Valkenburg om daar kennis te maken met de werkzaamheden die van Beers daar in een tijdsbestek van tweeëntwintig jaar heeft uitgevoerd.

Tijdens de rit er naar toe begint de beloofde regen te vallen. In het centrum parkeren op een grote privé parkeerplaats. Goed geregeld door de organisatie van deze dag, parkeren in een stad als deze zou voor alle equipes nou niet bepaald een “makkie” zijn.

Om ons te beschermen tegen het hemelwater komen de paraplu’s tevoorschijn, wat ook weer een mooi plaatje oplevert.

Het begin van een rondleiding door Ad door het historische centrum van Valkenburg, waarbij wij op veel locaties stilstaan met daarbij uitleg hoe het een en ander tot stand is gekomen.

Een duidelijk beeld van het Valkenburg uit lang vervlogen jaren geeft deze bronzen maquette, waarop te zien is hoe het riviertje de Geul door dit gebied stroomt.

Wat zeer duidelijk op deze bronzen maquette naar voren komt is dat hier in het stroomgebied van de Geul een “eiland” is ontstaan.

Het huidige centrum van Valkenburg is, volgens bovenstaande plattegrond, voor een groot deel op dit “eiland” gebouwd.

De regen blijft gestaag vallen, waarbij sommige blikken naar de hemel turen … wanneer breekt de zon weer door ?

Wat is hier in de afgelopen jaren zoal gedaan door van Beers ?

De doelstelling bij de renovatie van de historische kademuren van de rivier de Geul in Valkenburg waren … meer veiligheid, minder wateroverlast, meer natuur en meer cultuurhistorie voor bewoners en bezoekers van deze mooie stad in Limburg.

Voor de veiligheid zijn de historische mergelmuren vervangen door betonnen keerwanden. Om deze wanden weer hun oorspronkelijke uiterlijk te geven zijn zij met metselwerk bekleed, waarbij zoveel  mogelijk de originele mergelstenen weer zijn gebruikt.

De paraplu’s blijven het beeld bepalen tijdens deze rondleiding.

Links op de onderstaande afbeelding een zogenaamde “vissentrap” in de Geul.

En zo’n regenachtig moment brengt je als “clubke” toch ook weer een beetje dichter bij elkaar.

Een beetje kleur tijdens deze wandeling geeft wat afwisseling onder een grijs grauwe hemel.

Ook blijkt dat tijdens dit “rondje” Valkenburg de naam van de firma “van Beers” is vereeuwigd op een van de stadspoorten door een plaquette met daarboven het wapen van deze stad.

De tekst op de plaquette luidt … Geschonken door Van Beers Hoogeloon aan Gemeente Valkenburg aan de Geul en Waterschap Roer en Overmaas. Reconstructie kademuren ( 1994 – 2016 ) Uitgevoerd door Rik van Holten.

Dat was Valkenburg … weer veel gehoord en gezien. Op naar de finish …”Brasserie Steinerbos” in de gemeente Stein. Op deze locatie heeft van Beers zich beziggehouden met het onderhoud en herinrichting van het Steinerbos.

Het blijft regenen … dus naar binnen waar onder het genot van een drankje en de nodige versnaperingen de dag wordt afgesloten. Vandaag geen opdrachten en vragen over wat voor onderwerp dan ook. Wat met zich meebrengt dat er geen prijzen te verdelen zijn. Heerlijk gereden, veel gezien, mooie landschappen en vergezichten met daarin typische Limburgse dorpjes.

Onze voorzitter is deze dag helaas niet aanwezig, daarom worden de “honneurs” in dit geval waargenomen door Hein. Met een alom geprezen dankwoord richting de organisatie voor deze prachtige dag, met een wel zeer bijzondere invulling.

De organisatie van deze dag was in handen van Ad en José en Leo en Gemma.

Klik op het bovenstaande logo van dit familiebedrijf om nader kennis te maken met alle andere werkzaamheden.

Op naar 23 juni voor onze volgende rit met als thema … “Back to the Fifties”