Er zit volop muziek in 16 oktober 2016

Home/Er zit volop muziek in 16 oktober 2016

Er zit volop muziek in 16 oktober 2016

De markt in Eersel stroomt rond negen uur ‘s morgens langzaam vol met een groot aantal klassieke bolides om deel te nemen aan onze laatste rit van dit seizoen.

IMG_7815

IMG_7813

IMG_7824

IMG_7820

IMG_7818

Dit alles onder het toeziend oog van de “contente mens”, een markant kunstwerkje in de gemeente die de bakermat is van onze stichting.

Het is verzamelen in Café Oud Brabant waar onder het genot van een kop koffie het laatste nieuws wordt uitgewisseld en iedereen zich opmaakt voor een prachtige rit door ons Brabantse landschap.

IMG_7801IMG_7800

Natuurlijk ook dit keer weer wat vroege vogels die de starttafel enigszins overvielen om zich te melden voor deze dag. En zoals gebruikelijk in een echt café wordt, zolang de officiële deelnemerslijst nog niet voorhanden is, alles even genoteerd op een bierviltje.

IMG_7809

IMG_7798

Na een welkomstwoord door de organisatie en enige uitleg wat ons te wachten staat was een ding zeker, dat gezien het thema van deze rit muziek vandaag een bepalende factor is. Er wordt niet verder op vooruitgelopen … maar wel dat wij vandaag gastvrij worden ontvangen op een bijzondere locatie. Het kan zelfs zo zijn dat hier op enig moment het volume kan aanzwellen tot ongekende sterkte.

Na dit alles kan er om de minuut worden gestart waarbij het routeboek voor de ochtend in ontvangst wordt genomen, met de uitleg dat wij onderweg zeker informatie tegenkomen die van belang kan zijn … en natuurlijk genoteerd dient te worden op de antwoordkaart.

IMG_7821

IMG_7829

IMG_7832 IMG_7830

Ook dit maal tijdens dit deel van de rit de nodige vragen, maar wat ook direct opvalt is dat er dit maal geen controle letters langs het traject staan maar afbeeldingen van muziekinstrumenten.

DSC_0050   DSC_0051

Dit alles natuurlijk ter controle van de juist gereden route. Een letter is zo genoteerd … maar nu werd onze parate kennis getest op welk type of soort instrument er is afgebeeld. Voor de kenners geen probleem maar voor de leek bij bepaalde afbeeldingen toch nog een hele opgaaf. Piano, vleugel, trompet, trombone of toch een schuiftrompet, jachthoorn of misschien toch een hoorn die thuishoort in een concertgebouw orkest ?

Na enkele tientallen kilometers doemt er plotseling een bemande controle post op met het vriendelijk verzoek om even uit te stappen voor het beantwoorden van een vraag.

En dan sta je plotseling bij een tafeltje met daarop een kartonnen doos waar een tikkend geluid uit komt.

Onmiddellijk flitsen er beelden door je hoofd van scenes uit de welbekende James Bond films … is dit wel veilig en als de deksel wordt verwijderd … moet ik dan de rode of de blauwe draad doorknippen om het tikkende geluid het zwijgen op te leggen ?

Gelukkig … het is niet wat er gedacht wordt, het tikken wordt voortgebracht door een … ja wat is het eigenlijk ? Op de controle kaart is het enige juiste antwoord … een metronoom.

Dan gaat het weer verder richting het lunchadres dat in de omgeving van Ulvenhout blijkt te liggen. Nu wordt ook duidelijk wat dit te maken heeft met de ultieme test voor het gehoororgaan … kermisorgels en wel de privé collectie van de familie “de Voer”.

DSC_0096DSC_0093

DSC_0112

Klik op bovenstaande afbeelding voor een echt stukje orgelmuziek voortkomend uit dit historische instrument, gemaakt door de gebroeders Richter in Düsseldorf, en dat in vroeger tijden op veel landelijke kermissen te vinden was en garant stond voor de zo welbekende kermissfeer uit die jaren.

En natuurlijk is er ook voor de inwendige mens gezorgd. Vele handen maken licht werk en de zelf gesmeerde en belegde broodjes vinden gretig aftrek.

IMG_7846  IMG_7848

Met de muziek nog naklinkend in onze oren … enige uitleg over het verschijnsel kermisorgel en natuurlijk na de familie de Voer bedankt te hebben voor de gastvrijheid en prachtige orgelklanken … wordt het weer tijd om richting Eersel te rijden waar de finish zal zijn waar wij vanmorgen zijn gestart …Café Oud Brabant.

IMG_7843  IMG_7844

IMG_7858 IMG_7870

IMG_7872  IMG_7874

En dan toch weer even stoppen bij een bemande controlepost. Natuurlijk weer enkele vragen en dit keer over de inhoud van de uitleg die bij de orgels was gegeven … dus toch even moeten opletten en goed moeten luisteren. Buiten dit werd er een zakje met heerlijke chocolade bonbons overhandigd met daaraan bevestigd een kaartje.

2016-10-18 10.00.39

Zoals de tekst vermeld zijn wij vandaag allemaal winnaar en dat in combinatie met een rit die werd gereden onder een strak blauwe hemel met een fel schijnend laagstaand oktober zonnetje.

En dan toch nog even stilgestaan bij een gevalletje “stoom onder de motorkap”. Een Morgan waarbij de koel “fan” dienst weigerde door een defecte thermostaat. Dus na het aanvullen van wat verloren koelvloeistof en door over te schakelen op het permanent aanzetten van deze “fan” kon de reis weer worden vervolgd.

IMG_7881

IMG_7880

Met de finish in zicht worden wij uitgedaagd om een poging te wagen om enig geluid uit een trompet te krijgen … en dat valt niet mee. Dit heeft alles te maken met de juiste “embouchure” … het gecoördineerd gebruik van de gezicht- en mondspieren, en een dusdanige plaatsing van het mondstuk op de lippen, zodat er bij een regelmatige luchtstroom een controleerbare trillingsfrequentie ontstaat …. een technisch verhaal.

DSC_0137[1]

Natuurlijk weer even aansluiten om dit vol overgave te proberen. Bij het wegrijden was goed te horen dat het iemand toch lukte om uit dit prachtig gevormd stuk koper een goed klinkende “noot” voort te brengen … een hele prestatie !

Bij aankomst op de markt in Eersel alles weer keurig geparkeerd en na een muzikale afsluiting is het ook dit maal weer redelijk laat geworden.

IMG_7891

IMG_7884

IMG_7901

Al met al … een waardige afsluiting van ons seizoen 2016.

Door op de afbeelding van de stapel kranten te klikken … gaat u naar een artikel dat de dag na deze rit in het Eindhovens Dagblad stond.

Kranten

Organisatoren van deze rit …
Dion en Leo, bijgestaan door Phil, Gemma, Anouk en Frank.

Door |oktober 18th, 2016|Categorieën: Geen categorie|0 Reacties
Go to Top