Zoals in de uitnodiging voor deze rit al was aangekondigd werd dit een rit die grotendeels ging door een waterrijk gebied van ons land en wel in het bijzonder door een nieuw stuk natuurgebied dat de laatste jaren in de Biesbosch vorm heeft gekregen.

Voor de start locatie was daarom in dit geval gekozen voor een van de forten, dat in het verleden deel uitmaakte van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”, het Fort Altena gelegen bij Werkendam. Ondanks het redelijk vroege tijdstip op deze zondagmorgen was iedereen toch mooi op tijd aanwezig voor een heerlijke kop koffie of thee met daarbij, om geheel in stijl te blijven met de omgeving … een soldatenkoek. In vroeger jaren bedoeld als noodrantsoen voor barre tijden. Hopelijk was dit voor de equipes geen voorteken voor hetgeen hen deze dag nog te wachten stond.

De “starttafel” werd deze dag “bemand” door twee charmante dames die, gezien de dag wat grijs begon, zeker de oorzaak waren dat je als equipe met een zonnig gevoel in je bolide stapte.

Ook was er nog ruimschoots de tijd om ook nog even rond te kijken in het museum van het fort, waar men door enige documentatie uitgebreid op de hoogte werd gebracht van de geschiedenis van dit fort in combinatie met de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”.

IMG_7324IMG_7325

IMG_7326

IMG_7321

IMG_7327IMG_7328

Na een gedegen briefing door de uitzetters werd er rond tien uur, na het in ontvangst nemen het routeboek bij de start, een begin gemaakt voor het eerste deel van de rit die alle equipes grotendeels door de Biesbosch voerde aan de hand van het “bolletje-pijltje” systeem.

IMG_7331IMG_7336

Het “nieuwe land” in de Biesbosch staat garant voor een prachtige omgeving. Een natuurgebied wat je zo maar … af en toe deed stoppen om even te genieten van het uitzicht. Maar ja … natuurlijk ook zo nu en dan de nodige vragen in het routeboek over de omgeving om ons scherp te houden.

IMG_7339IMG_7340

IMG_7341IMG_7342

IMG_7343IMG_7344

Via een “rondje” door het vestingstadje Woudrichem richting het lunch adres in Dussen … Ambachtelijke klompenmakerij “Den Dekker”. Alvorens aan te schuiven voor een perfect verzorgde traditionele Brabantse koffietafel was er natuurlijk nog een vraag op “klompengebied” … hoeveel paar klompen van maat achtendertig haalt een ervaren klompenmaker uit een redelijk grote boomstam die op het buitenterrein lag. Dat werd natuurlijk rekenen, overleggen, schatten en bij sommige equipes werd deze vraag opgelost met behulp van het bekende “natte vinger” werk. Aan het einde van de dag, bij de uitleg van alle vragen die deze dag waren gesteld, bleken dat er toch ruim driehonderd te zijn … een getal dat iedereen verbaasde.

IMG_7349IMG_7350

IMG_7353IMG_7354

In de middag ging het door ons mooie Brabantse landschap richting Biest-Houtakker, waar bij de kerk geparkeerd werd voor het laatste deel van deze dag … en zoals al was aangekondigd … “het venijn van deze dag zit ‘m in de staart”.  Als laatste opdracht nog een “punt naar punt kortste route”, wat in dit geval een route was van kerk naar kerk in de plaatsen Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek. Met als eindpunt weer de kerk in Biest-Houtakker.

Enig misverstand ontstond toen na binnenkomst van dit “rondje” diverse equipes, zo werd begrepen uit de tekst van de opdracht, dit in alfabetische volgorde hadden gereden met een   totaal aantal gereden kilometers dat zeker niet overeen kwam met de “ideale” afstand. De organisatie heeft het protest van de “alfabetische” rijders, wat in dit geval viel binnen de daarvoor gestelde tijdslimiet, gehonoreerd door deze opdracht te verdelen in een “niet alfabetische” – en een “alfabetische klasse”.

Ook was het voor dit traject noodzakelijk om op een vooraf uitgereikt kaart fragment de exacte route in te tekenen zoals die was gereden.

IMG_7365IMG_7366

Ook nu natuurlijk weer, na uitvoerig overleg en het nodige rekenwerk van de organisatie, uitleg over de route en natuurlijk de antwoorden op de vragen. Met in dit geval foto’s als bewijs dat de vragen over de diverse objecten langs de route toch echt aanwezig waren op de plaats waar dit in het route boek werd vermeld.

IMG_7371IMG_2091

Voor het dag deel zijn Ton en Nanke Westerdijk als eerste geëindigd, een tweede plaats was weggelegd voor Anke en Hein de Kok en een zeker verdiende derde plaats voor Tom en Helena Kessels.

IMG_7374IMG_7372

Het “rondje” kerken voor de “niet alfabetische klasse” leverde een eerste plaats op voor Bram en Cathrine, tweede werden in dit geval Tom en Helena. De “alfabetische klasse” werd gewonnen door Ton en Nanke met als goede tweede Hein en Anke.

En … door hier te “klikken” kunt u nog wat “plaatjes” bekijken die onderweg zijn genomen.

Organisatoren van deze rit … Annie en Jac / Mieke en Lambert